De Ontwikkelcirkel
Een sterk onderbouwde methodiek om aan teamontwikkeling te doen. Het is een gelaagd proces waarbij de collectieve wijsheid naar boven komt. Met een duurzaam langetermijneffect.
De Ontwikkelcirkel ©
Wat?
Een Ontwikkelcirkel is een gestructureerd cirkelgesprek om groepen te helpen zich te ontwikkelen op verschillende lagen tegelijk. Je wordt je meer en meer bewust dat je:
- verantwoordelijkheid op te nemen hebt in je team
- met je team eigenaarschap op te nemen hebt in je organisatie
- met je organisatie eigenaarschap op te nemen hebt i.v.m. mens en milieu
Het hoger doel wordt duidelijk. Missie en zingeving gaan hand in hand. Je mensen voelen zich thuis in je team, zijn gelukkiger, behouden hun energie en komen graag werken.
Wil je een alternatief voor de klassieke vorm van functionerings- of feedbackgesprekken?
Vraag dan een FIT © aan, een functioneringsgesprek in teamverband.
FIT © is gestoeld op de Ontwikkelcirkel. Dankzij de FIT wordt het persoonlijk welbevinden en functioneren ondersteund door het hele team. Evaluatiegesprekken worden uit de angst- en taboesfeer gehaald.
Hoe?
Tijdens een Ontwikkelcirkel kijken we verder dan wat we doen. We kijken eerst naar binnen: wie zijn we als team? Waarin hebben we als team te ontwikkelen? Als gevolg hiervan ontstaat er meer verbinding en meer collegialiteit tussen de teamleden.
Dan kijken we naar buiten: wat hebben we te doen als team? Hoe brengen we ons ontwikkelingsthema in de praktijk? Welk positief effect zal dat hebben op ons team en op andere teams in onze organisatie? Wat zullen onze klanten, onze stakeholders zeggen als we meer menselijkheid in onze organisatie brengen? Voor onderwijs: wat zal het positieve effect zijn op de leerlingen en ouders wanneer leraren en directie een hecht team zijn met een krachtige visie op onderwijs?
Deep LeVeL Teams zijn er zich ook bewust van dat ze deel uitmaken van een natuurlijke omgeving. Ze streven naar duurzaamheid op drie vlakken:
- economisch
- maatschappelijk
- milieu en klimaat
Grondlegger
Als ontwikkelingsgerichte coach baseer ik me op de methode van de Ontwikkelcirkel ® bedacht door Rudy Vandamme. Hij deed onderzoek naar teams in het onderwijs en in organisaties. Hij integreert de CONSENT-methode® en Deep Democracy in gelaagd ontwikkelingsgericht werken met groepen.
De zeven stappen van de Ontwikkelcirkel ↓
De zeven stappen
De zeven stappen van de Ontwikkelcirkelmethode worden visueel voorgesteld in de teamvork
Stap 1 - Setting, check-in en focus
We checken in. Ik geef uitleg over het verloop van de dag. We hebben het over veiligheid. We bepalen samen het thema dat speelt in de groep. We zitten in een cirkel zonder tafels.
Stap 2 - Teamzelfsturing
Het fundament van een goed draaiend team is veiligheid en vertrouwen. We spreken spelregels af om de zelfsturing hieromtrent te activeren.
Stap 3 - Persoonlijke inbreng van elke deelnemer
Iedereen krijgt ruimte voor eigen inbreng. Als facilitator leid ik dit proces in goede banen zodat er in alle veiligheid gedeeld wordt en iedereen zich gehoord voelt. Het krachtige van deze stap is dat anderen niet reageren op wat er gezegd wordt. De collectieve wijsheid kan naar boven komen. Gelijkenissen en verschillen worden benoemd.
Stap 4 - Teamidentiteit
Vanuit de vorige stap ontdekken we onze ontwikkelingsuitdagingen als team en wie we willen zijn als team. Wat hebben wij als team te leren? Een duidelijke teamidentiteit is noodzakelijk voor een goed draaiend team.
Stap 5 - De ontwikkeling van het groter geheel in beeld brengen
We ontdekken in welke grotere gehelen we ingebed zitten en wat we als team te doen hebben. Met andere woorden: wat is onze missie? Het antwoord op deze vraag creëert zingeving en eigenaarschap. Iedereen voelt zich deel van het geheel. Je weet waarom je voor dat bedrijf of die bepaalde organisatie werkt.
Stap 6 - Het teamproject
We onderzoeken hoe we onze missie in de praktijk kunnen brengen. Hoe gaan we concreet aan de slag met onze ontwikkelingsuitdagingen als team? Tijdens deze stap ontstaan één of meerdere concrete projecten.
Stap 7 - Zelfsturing en check-out
We reflecteren over onze manier van aansturen. Wat ging goed? Wat zijn onze valkuilen? Wat kan beter? Hoe organiseren we ons om dit ontwikkelingsproces verder te zetten en het project uit te voeren? Iedereen krijgt ruimte om uit te checken.
Train the facilitator
Leer samen met je team een Ontwikkelcirkel faciliteren
Neem contact op voor meer info
Neem contact op
Wil je dat jouw feedback impact heeft?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang het gratis e-book
10 tips om feedback te geven met impact
Je krijgt max. 2 mails per maand en
je kan op elk moment uitschrijven